Răspuns :
Răspuns:
Copiii stiu ca gheata se topeste la zero grade Celsius si apa fierbe la 100 grade Celsius.
Ancuta si Victor ar trebui sa tina termometrul pe niste gheata care e gata sa se topeasca - si marcheaza punctul "0°" si apoi in apa care fierbe si marcheaza punctul 100°.
Desi ca principiu este simplu, in realitate e putin probabil sa reuseasca fara sa deterioreze termometrul. Termometrul gasit de ei in casa bunicilor este foarte probabil sa fi fost un termometru uzual, de masurat temperatura in casa ( sau afara ). Aceste termometre nu pot masura peste 50° si se pot deteriora peste aceasta temperatura. !!! Daca termometrul permite, cam astfel ar trebui sa arate operatiunea :
1. materiale : un vas cu apa si sursa de caldura ( bec de gaz )
un vas cu gheata
un suport mobil pe care poate fi fixat termometrul pentru a fi pus peste gheata sau peste apa care fierbe
hartie / carton subtire, creion, marker, foarfeca, rigla, adeziv
rabdare si atentie
2.
- desenează pe carton o forma dreptunghiulara care sa se potriveasca cu termometrul, o decupează si o lipesc in spatele tubului termometric.
- fixeaza termometrul peste vasul cu gheață, astfel incat balonul termometrului sa fie in contact cu gheață ce incepe sa se topeasca.
Il lasa pe suport timp de 5 -10 minute, pana se stabilește echilibrul termic.
- marcheaza pe carton poziția cea mai de sus la care se afla corpul termometric ( alcool, mercur...depinde de tipul termometrului). Acest punct reprezinta valoarea de 0° Celsius
- pun vasul cu apa la fiert pe becul de gaz si fixeaza termometrul astfel incat balonasul acestuia sa fie in apa. Urmaresc cu atentie ridicarea nivelului in termometru . La un moment dat, apa incepe sa fiarba si nivelul aratat de termometru ramane constant. Se marcheaza acest punct si se noteaza cu 100.
- se masoara distanta dintre 0 si 100 si se imparte in zece parti, corespunzator valorilor de 10, 20 .....80, 90,100 grade.
- Actiunea poate reusi, desi precizia acestui termometru nu este demna de un laborator, Pot fi erori la ambele capete ale scalei, fie la temperatura de 0 fie la cea de 100 ( de exemplu, apa fierbe la 100° C doar daca presiunea este de 1 atmosfera. Daca cei doi copii fac experimentul la Predeal, unde sunt aprox 1100 metri altitudine, apa fierbe la 96 °C . ) . Pot sa apara erori in trasarea semnelor pentru valorile intermediare, depinde mult de rabdarea celor doi ...
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Fizică. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru întrebări sau asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne onorează – adăugați-ne la favorite pentru a fi mereu la curent!