ACTIVITĂȚI DE ÎNVĂȚARE 1. Modernizarea Rusiei Citeşte documentul A, priveşte imaginea B, apoi răspunde cerinţelor.
A. Încă din prima sa călătorie în Olanda, Petru a angajat un mare număr de meşteşugari din diferite ramuri, cum ar fi confecționarea de ace, de sârmă, meşteri în fabricarea hârtiei, armurieri, postăvari. Pe când era în Franța s-a decis să înființeze în Rusia fabrici pentru țesături de mătase scumpă, ca acelea de la Orléans, Lyon şi Tours. În timpul domniei sale s-a dezvoltat mineritul în Siberia şi în loc să importe fier şi aramă din Suedia, cum se întâmpla în anii din urmă, Rusia a obţinut posibilitatea să exporte în ţări străine şi una şi cealaltă, îndeosebi fier. (Relatare a secretarului ambasadei Prusiei la Sankt Petersburg, sec. al XVIII-lea)
a. Rezumă într-un enunț conținutul documentului A.
b. Descrie activitatea din imaginea B.
c. Precizează un obiectiv urmărit de Petru cel Mare prin călătoriile sale în Europa. B. Petru cel Mare (stânga), într-un atelier din Anglia (autor Daniel Maclise, sec. al XIX-lea)
d. De ce crezi că Petru cel Mare s-a inspirat, în privința întemeierii unor fabrici, după modelul Franţei? (Poți găsi un indiciu la pag. 52!).
e. Explică, pe baza documentul A, un avantaj obținut de Rusia în urma dezvoltării economice.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru întrebări sau asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne onorează – adăugați-ne la favorite pentru a fi mereu la curent!