Răspuns :
Fie a supra b (a/b) o fracție supraunitară (numărătorul a este mai mare decât numitorul b). Orice fracție supraunitară poate fi scrisă ca sumă a unui număr natural cu o fracție subunitară (numărătorul este mai mic decât numitorul). De exemplu 7/4 (7 supra 4) este suma dintre 1 și fracția subunitară 3/4 (3 supra 4). Așadar 7/4=un întreg și 3 supra 4. Spunem că am scos întregii din fracție.
-SCOATEREA ÎNTREGILOR DINTR-O FRACȚIE: se împarte numărătorul la numitor, câtul obținut reprezintă ÎNTREGII iar fracția subunitară rezultată are la numărător restul împărțirii iar numitorul rămâne același. Cum 7:4=1rest3 (câtul este 1 iar restul este 3), fracția 7 supra 4 o să fie egală cu 1 întreg si 3/4 (3 supra 4).
-INTRODUCEREA ÎNTREGILOR ÎNTR-O FRACȚIE: prin introducerea întregilor într-o fracție se obține o fracție SUPRAUNITARĂ care are același numitor ca fracția dată iar la numărător se scrie produsul dintre întregi și numitor la care se adună numărătorul inițial.
OBS!!! INTRODUCEREA ÎNTREGILOR ÎNTR-O FRACȚIE: un număr alcătuit din c întregi și o fracție subunitară a/b (a supra b; numerele c și b sunt naturale și diferite de zero) se numește NUMAR MIXT iar operatia de scriere a unui număr mixt sub formă de fracție SUPRAUNITARĂ se numește introducerea întregilor în fracție.
un întreg și 1 pe 2 este egal cu 3/2 (trei supra 2) unde 3=1*2+1.
2 întregi și 1 supra 4 este egal cu 9/4 (nouă supra patru) unde 9=2*4+1.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru întrebări sau asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne onorează – adăugați-ne la favorite pentru a fi mereu la curent!