Răspuns :
1. Explică sensul expresiei "Fie măcar și de la Pori-împărat"
Această expresie vrea să însemne că nu este important de unde este răvașul, fie el și de la un împărat, mai important fiind felul cum este el dat.
2. Indică impactul pe care l-a avut aducerea răvaşului fără talger asupra Chiriței
Impactul a fost unul de enervare și a dat ocazia stăpânei de a comenta gestul făcut fără eleganță și astfel ea a respins răvașul.
3. Găseşte câte un sinonim pentru cuvintele:
răvaș = scrisoare (bilet)
cucoană = doamnă
îndată = imediat
talger = tavă
4. Menționează două trăsături ale genului dramatic ce se regăsesc în fragmentul citat
Prima trăsătură este aceea că replicile sunt precedate de numele personajului și a doua trăsătură ale genului dramatic este conflictul dramatic dintre două personaje.
5. Transcrie o didascalie și explică rolul
Didascalia (Vrea să ieie răvaşul și se oprește.) are rolul de a explica ce trebuie să facă personajul în acel moment și anume, Chirița nu trebuie să ia răvașul.
6. Prezintă două trăsături ale Chiriței, aşa cum se desprind din secvența:
"Fie măcar de la Pori-împărat ... am hotărât să introduc în provinție obiceiurile din leși, doar ne-om mai roade puțintel și noi... N-am dreptate, monsiu Șarlă?"
Prima trăsătură a Chiriței este răbdarea, pentru că a rezistat tentației de a nu lua răvașul să-l citească imediat, iar a doua trăsătură este hotărârea de a se șlefui în maniere ca la oraș.
Mult succes! ♡
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru întrebări sau asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne onorează – adăugați-ne la favorite pentru a fi mereu la curent!