Răspuns :
mediatoare =>intersecția= centrul cercului circumscris
mediană=> intersecția= centrul de greutate
înălțime=> intersecția=ortocentrul
bisectoarea=>intersecția= centrul cercului inscris
linia mijlocie => paralelă cu oricare dintre laturi
și =cu jumătate din latura respectivă
Răspuns:
linii importante în triunghi
Explicație pas cu pas:
- bisectoarea:
Bisectoarea unui unghi este semidreapta cu originea în vârful unghiului, care împarte acest unghi în alte două unghiuri de măsuri egale.
În orice triunghi bisectoarele sunt concurente în centrul cercului înscris triunghiului
- înălțimea:
Se numește înălțime a unui triunghi segmentul determinat de un vârf al triunghiului și piciorul perpendicularei din acel vârf pe latura opusă.
Dreptele determinate de înălțimile unui triunghi sunt concurente într-un punct notat cu H, numit ortocentrul triunghiului.
- mediana:
Se numește mediană segmentul care unește un vârf al triunghiului cu mijlocul laturii opuse.
Medianele se intersecteaza în G, centrul de greutate al triunghiului, care se găsește la 1/3 de bază și 2/3 de vârful acestuia.
- mediatoarea:
Se numește mediatoare dreapta perpendiculară dusă prin mijlocul unui segment.
Mediatoarea poate fi definită și ca fiind locul geometric al punctelor egal depărtate de extremitățile segmentului.
Cele trei mediatoare ale laturilor unui triunghi sunt concurente într-un punct care este centrul cercului circumscris triunghiului.
- linia mijlocie:
Linia mijlocie este segmentul care unește mijloacele a două laturi într-un triunghi. În orice triunghi pot exista 3 linii mijlocii.
În orice triunghi linia mijlocie este paralelă cu baza (latura pe care nu o intersectează) și are lungimea egală cu jumătate din lungimea bazei.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru întrebări sau asistență suplimentară, nu ezitați să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne onorează – adăugați-ne la favorite pentru a fi mereu la curent!